Historisch schip MS Eendracht X bezoekt Renkum

Maandag 10 augustus meerde een bijzonder schip aan in de haven van Smurfit Kappa Parenco: MS Eendracht X.

De Eendracht X is in 1929 gebouwd in opdracht van Van Gelder Zonen. Het schip maakte onderdeel uit van de eigen vloot van Van Gelder Zonen en werd gebruikt voor het vervoer van rollen papier en cellulose. Het vaargebied was tussen Velsen, Renkum en Apeldoorn. In de jaren ’60/’70 maakte het vervoer per schip plaats voor vervoer via de weg.

In 1992 is het schip omgebouwd tot varend woonschip en in de oude staat (mastdek, koker, mast met laadtuig) teruggebracht door vrienden van de huidige eigenaar Lourenz.

Lourenz werd op slag verliefd op het schip. Hij heeft als kind vast voor de Deventerbrug in Apeldoorn moeten wachten voor de Eendracht X!

Hij vertelde zijn vrienden dat zij hem eerst moesten bellen als zij het schip wilden verkopen.
In 2002 was het zover en kwam het schip in Werkhaven Hitland Nieuwerkerk aan den IJssel en kreeg de originele naam terug. De partner van Lourenz, Mariken, kwam 4 jaar geleden aan boord en bleek meer met schepen te hebben dan in eerste instantie gedacht.

Doordat het schip gebouwd is op de breedte van de sluizen in het Apeldoorns kanaal, 5.8 meter, is het (woon)ruim breed en comfortabel.

De motor, een Brons uit 1926, doet nog steeds dienst en loopt als een zonnetje. Regelmatig vaart de Eendracht X uit voor een vakantie of om een aantal maanden in de winter in een stad te liggen.

Credits en foto: Smurfit Kappa Parenco