KB - dag van de materialiteit

Save the date – dag van de materialiteit op 18 oktober

Op vrijdag 18 oktober 2024 wordt in de KB Nationale Bibliotheek en het Nationaal Archief in Den Haag de tweede ‘Dag van de Materialiteit’ georganiseerd onder de titel

Onzichtbare collecties
Het verhaal van het materiaal, deel II

Hoe leggen we watermerken in papier vast en sluiten we aan bij internationale databanken? Hoe zorgen we ervoor dat gegevens over de materialiteit van boekbanden – die vaak ‘verborgen’ bij onderzoekers en restauratoren aanwezig zijn – in de catalogi meegenomen worden? Wat willen verschillende gebruikers eigenlijk allemaal weten over het materiaal van boek en papier?

Voortbouwend op de eerste Dag van de Materialiteit (2023) staan dit jaar vragen over het wat, voor wie en hoe van het ontsluiten van de materialiteit centraal. In clusters van lezingen, pitches en posterpresentaties en door middel van schouwen van objecten uit de collecties van de KB en het NA wordt actueel onderzoek besproken. Concrete kwesties rond het bestuderen en registreren van het materiaal komen aan bod.

Sprekers zijn (onder voorbehoud):

  • Aurora Belli – watermerkenproject Rijksmuseum Amsterdam
  • Birgit Reissland – materiële biografie van tekeningen van Rembrandt
  • Thijs Porck – onderzoek naar handschriftfragmenten in boekbanden
  • Astrid Beckers – materiaaltechnisch onderzoek in de digitale catalogus van eCodices
  • Margot Terpstra – digitalisering middeleeuwse handschriften KB
  • Roos Kliphuis & Edith Greuters – stalenboeken in Museum de Lakenhal (Leiden)
  • Marco Martens – wat is duurzamer, fysiek of digitaal: het ReVerDi-project

De dag wordt georganiseerd door een werkgroep waarin naast de KB Nationale Bibliotheek en het Nationaal Archief ook het Belgisch-Nederlands Boekbandengenootschap, de Stichting Handboekbinden, de Nederlandse Boekhistorische Vereniging, het Nederlands Genootschap van Bibliofielen en de Stichting Papiergeschiedenis Nederland zijn vertegenwoordigd.

Details over het programma en het aanmeldproces volgen spoedig. Mocht u vragen hebben of alvast uw deelname willen doorgeven, neem dan contact op met Henk Porck.

Tot ziens in Den Haag!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *