We kijken terug op een geslaagde themadag!

Donderdag 27 mei was het zover: de eerste online-themadag van Papiergeschiedenis Nederland. Het onderwerp was toepasselijk: ‘papier in crisistijd’. Met circa dertig deelnemers haalden we in het Veenkoloniaal Museum ‘virtueel’ herinneringen op en waren we deelgenoot van een aantal boeiende voordrachten.

Hendrik Hachmer – gastheer en directeur van het museum in Veendam – nam zijn publiek mee naar de kartonzaal alwaar hij een aantal interessante objecten liet zien. Aansluitend daarop dook Bram Bauwens in de geschiedenis van strokarton in de provincie Groningen: intrigerend!

Pier van Leeuwen en Jan Hein Bannier trokken de geschiedenisboeken nog wat verder open en vertelden over de komst van papier naar Europa en de strubbelingen waarmee dat gepaard ging.

Toen was de vloer aan René Teijgeler, die met So Yesterday Was the Burning of Books sprak over de ervaringen die hij in het Midden Oosten opdeed met door oorlog beschadigde papieren collecties. Hoe beschermen we archieven en bibliotheken in een oorlogssituatie?

We sloten af met een verhaal van Marieke Papier, die sprak over ‘crisis in grondstoffen’ en hoe die leidt tot prachtige nieuwe producten van onverwachte reststromen: zij zijn immers geen afval, maar waardevolle grondstoffen!

Na een slotwoord van Hendrik Hachmer – waarin hij ons uitnodigde voor een ‘echte’ bijeenkomst in zijn museum – sloten we de bijeenkomst.

Tot een volgende themadag!

1 antwoord
  1. Pier van Leeuwen
    Pier van Leeuwen zegt:

    Een enthousiasmerende on-line bijeenkomst! Papier (en karton!) verbindt klaarblijkelijk nog altijd en blijft de moeite waard om veilig te stellen en mee te innoveren! Wat een indrukwekkend relaas van ‘Monuments Man’ René Teijgeler! Petje af wat mensen doen in oorlogstijd om ons cultureel erfgoed veilig te stellen. En wat een gepassioneerd verhaal van Hendrik Hachmer! Wat een sympathieke Noorderling! Allesbehalve een deprimerend betoog. Kortom: Voor herhaling vatbaar. Volgende maal graag weer fysiek met digitale ondersteuning.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *